måndag 17 mars 2008

Sega Master System - brassarnas favorit

I Sverige har vi förbundskapten Lars Lagerbäck som fastnat någonstans i mitten av 2001, ungefär. I Brasilien är man fast i 1987, året då Master System var värsta grejen. På grund av ett komplicerat skattesystem tvingas man nämligen i Brasilien hålla sig till äldre elektronikprodukter för att inte behöva lägga tiotusentals kronor mer än vad vi behöver göra i övriga världen. Av någon anledning har Sega Master System, solklar tvåa bakom Nintendos fullständigt dominerande NES i mitten på 80-talet, blivit brasilianarnas förstahandsval.

Den huvudsakliga anledningen är troligtvis Segas begåvade val av distrubutör. Tec Toy var ett nystartat distrubutionsföretag som behövde en egen produkt att förlita sig och lägga sin energi på. Nintendo, som antagligen var förblindade av de fina siffrorna i övriga världen, valde att ignorera marknader som den brasilianska, vilket gjorde att Sega och Tec Toy snabbt fick ett rejält övertag.

Många spel översattes till portugisiska. Tec Toy valde också i många fall att modifiera spelens innehåll, så att det blev mer attraktivt för den brasilianska publiken. Många kända seriekaraktärer och liknande tog snart plats i Segas klassiska titlar, det mesta kända exemplet är kanske att Wonder Boy in Monster Land innehöll barnbokskaraktären Mônica. Tec Toy och andra brasilianska företag gjorde också egna spel.

När ett företag praktiskt taget får monopol på en marknad får man hoppas att det inte är ett företag som kör helt på säkerhet. Brasilianarna hade den turen; Tec Toy har testat mängder med olika koncept. Mellan 1994-1997 tillverkade man till exempel en trådlös version av den gamla 8-bitarskonsolen, kallad Master System Compact. Det fungerade genom att konsolen skickade radiofrekvenser till A/V-signalen. Eller något åt det hållet.

Tec Toy tillverkade också den rosa Master System Girl som i Europa antagligen hade sågats längs med fotknölarna. Skönt med ett land där kvinnor fortfarande får vara kvinnor, om ni frågar mig.

Master System tillverkas fortfarande i Brasilien. Den senaste versionen heter Master System 3, med en snajdig modern design. Om man inte har lust att köpa Tec Toys egna version av Street Fighter II eller någon av alla de Game Gear-titlar som portats till Master System 2, så kan man alltid spela något av de 131 inbyggda spelen som finns i den nya versionen, som dock har den haken att kassettuttaget är borta, puts väck. Det är nämligen rätt svårt i Brasilien att hitta 3D-glasögon, ljuspistoler eller ens spel.

Om ni någon gång flyttar till Brasilien får ni alltså antingen släpa med er egna konsoler eller njuta av den här gamla godingen. Jag vet vad jag skulle valt.

Inga kommentarer: